Äventyrsledarna

Projekt "Fjäll och Fjord"

Kategori: Allmänt

Dags för projekt Fjäll och Fjord. 10 dagar ute på fjället. Destinationen Jotunheimen, Norge.

Klassen delades in i tre mindre projektgrupper under det stora huvudprojektet.
Grupp 1: Fritt Vilt (månd-onsd, topptur och tur)
Grupp 2: Heart of Norway (onsd-sönd, långtur)
Grupp 3: Tomtar på Loftet (månd-onsd, topptur och tur)

Innan avfärd var det mycket planering inför turen, kontakt med Leirvassbu fjällstation i Jotunheimen, säkerhet, kartor, kolla väderprogoser, lavinprognos, packlistor och utrustningscheck. Varje grupp skulle träna på att få vara turledare och ta hand om en grupp ute på fjället på ett tryggt, säkert och inspirerande sätt.

Måndagen den 15 April begav vi oss från Älvdalen med bussarna fulla av skidor, pulkor och glada förväntansfulla elever. Med oss var våran utbildningsledare Dennis Franzen.
Från parkeringen var det ca 6 km skidande upp till fjällstationen i Leirvassbu.
Leirvassbu fjällstation drivs av Ole Jacob Grindvold och Christian Sulheim. (Hemsida Leirvassbu)
Det fina värdparet Ole Jacob och Tove välkomnade oss varmt när vi kom fram till Leirvassbu och berättade om sin verksamhet och vi fick kika runt på det fina fjällhotellet.

Denna vecka pågick även ett stort event i Leirvassbu - UteCamp (hemsida), hit lockades hundratals hurtiga människor, både vuxna och barn för att få njuta av fjällvärlden och ut på fina turer, toppturer och andra aktiviteter. Ett populärt och lyckat event!
Men vi gjorde bara ett besökte i Leirvassbu och skidade sedan vidare för att sätta upp ett eget tältcamp.
De olika projektgrupperna tog vid och vi utförde toppturförsök, skidade mil i bland de vackra fjällen och fick utstå enorma prövningar då vädret inte var på vår sida. Snöblandat regn, starka vindar på upp till 20 m/s, sockersnö där man plötsligt kunde sjunka ner till midjan med skidor och allt i den blöta snön. Vi skidade med de tunga pulkorna i backar upp till 340 höjdmeter för att sedan försöka stå upprätt på skidorna nedför branterna. Ibland kunde det ta 2 timmar att bara ta sig fram 1 km. Vi rullade som snöbollar nedför backarna, skacklarna till pulkor bröts av, tältstänger bröts av, vädret var mycket hårt och vi fick många gånger bita ihop rejält för att hålla gnistan vid liv. Vi fick verkligen träna på att ta hand om varandra som grupp och hjälpas åt.
Men efter regn kommer sol...
...och en sagolikt vacker och magisk värld trädde fram och Jotunheimen visade sitt rätta ansikte.
Vi tog oss till den fantastiska fjällstugan i Olavsbu där vi fick möjlighet att torka lite kläder och fylla på matförrådet. Tack vara DNT - Den norska Turistföreningen (hemsida) finns ett väl utbyggt nät av leder och fjällstugor man kan nyttja i den norska fjällvärlden. Som medlem får man nyckel och tillgång till 480 hytter och rabatt på boende. Ett starkt tips för den som vill ut och tura i Norge.

Vi tog oss även vidare till Jotunheimen fjällstation där vi tältade och tillbringade våra sista dagar i Norge.
En lite kul grej när vi skulle hem var att vi själva fick skotta oss fram på riksvägen då en halvmeter snö hade drivit över vägen.
Lyckan var stor när plogbilen dök upp lagom till att vi börja få mjölksyra i armarna av allt skottande.

Den norska hjälten.
Vi har lärt oss fantastiskt mycket om oss själva den här turen, både svagheter och styrkor. Vi har genomgått en rejäl utmaning och lärt oss samspela med naturen och vädrets makter. Man ska inte härda ut stormen, utan lära sig dansa med vinden. Vi har svetsats samman som grupp och kommit varann mycket nära. Vi vill utbringa ett STORT TACK till vår fantastiska utbildningsledare Dennis som tagit oss med till detta fantastiska och mäktiga fjällmassiv som gett oss underbara och starka minnen för livet och enorm kunskap för framtiden. Och STORT TACK till DNT och Leirvassbu, Ole Jacob och Tove och såklart hjälten i plogbilen.
Detta var en liten kort sammanfattning om våran tur i Norge. Nu i dagarna kommer vi var och en gå in lite mer i detalj på hur våran vistelse i Jotunheimen tedde sig. Så häng med i bloggen så får ni följa vår resa och ta del av tankar och bilder.

Ha det!
Kommentera inlägget här: