Äventyrsledarna

Skidpatrullen i Tänndalen

Kategori: Allmänt

Under tre veckors tid har jag praktiserat i skidpatrullen i härjedalska Tänndalen i Funäsfjällen. Det har varit soliga och roliga veckor med suveräna kollegor som har velat lära mig allt som finns att lära sig. Tänndalen är ett vackert skidområde på ett ordentligt fjäll med 52 nedfarter och 17 liftar. Det är långa avstånd till det olika delarna av området så skoter krävs för att man snabbt ska kunna hjälpa till med liftar, skador och andra sysslor. För en pistör bjuder Tänndalen på en varierad terräng med lavinområden mitt i skidområdet, en liftar av olika åldrar och slag och en hel del skador under högsäsongsveckorna. 
 

 Hamra, Tänndalen
 
Tänndalens pistör och säkerhetschef Jocke Nyberg förlorade förra vintern livet i en lavin i området till vänster på bilden ovan. Arbetet med att det aldrig ska få hända igen fortsätter och en minnesfond har upprättats i hans minne. Fonden är till för att utveckla säkerheten i SLAO-anslutna liftanläggningar och varje år delas ett stipendium ut som kan sökas av anläggningar och pistörer. Vill ni vara med och bidra till arbete titta in på minnesfondens hemsida: www.jockenyberg.se
 
 
Lavinsprängning med Pontus och Anders
 
 
 
 Övningskörning med skoter och pulka med Jens the Skoter Master..
 
 
 
Köra bandvagn är kul! Jens, jag (Maria), Malin & Daniel
 
 
 
 Pontus med framtida patrullörer kanske?
 
 
 
Jobbar man hårt förtjänar man en kaffe i solen med Tobbe:)
 
 
Innan jag kom till Tänndalen var jag i skidpatrullen i Björnrike och efter sju veckor är det så härligt att känna hur man har utvecklats som människa i det här jobbet. Det är ett jobb med många utmaningar och fantastiska arbetskamrater som alla säger att det här är världens bästa jobb. Självklart har man tuffa stunder, men samtidigt är det ett privilegium att ha kunskapen och verktygen att kunna göra ett bra omhändertagande och kunna ta skadade människor till säkerhet. Det finns alltid något att lära sig, man är kommer aldrig vara fulllärd, men man gör sitt bästa och växer som människa. En dag i taget. Med ett leende på läpparna. 
 
Tack för mig och ta hand er därute!
//Maria
 

KOMMENTARER:

 • Richard säger:
  2013-04-10 | 08:49:34

  Hej Maria.
  Tack för ditt besök och inte minst tack för detta inlägget som var både bra och lärorikt.
  Vi hopas få se dig här uppe många gånger framöver.
  Hälsningar Richard Palmgren
  Anläggningschef Tänndalen

 • pia arnell säger:
  2014-03-04 | 20:23:31

  Jocke var en av mina bästa vänner och de gläder mig att du fortsätter i hans anda. Kram.

Kommentera inlägget här: