Äventyrsledarna

Vintersäker

Kategori: Allmänt

Vi i klassen har haft ett projekt på gång sedan länge, innan jul faktiskt, som gått under namnet Vintersäker.
Vi fick i uppgift att genomföra ett projekt från grunden, planering och utförande. Vi skulle ta med oss Idres åk 8-9 ut och övernatta på fjället och lära dem hur man på ett säkert sätt vistas och orienterar i fjällmiljö.

Jag själv (Linnea) och Ellinor var projektledare och slog våra kloka huvuden ihop med de övriga i klassen och började sakta men säkert att arbeta fram en plan. 
Vi hade vecka 5 till vårt förfogande för att utföra projektet. Vi bestämde oss för upplägget; Måndag-inspirationsdag/infodag på Strandskolan i Idre sedan skulle tisdag och onsdag vara fria för sista fix och iordningställande/förberedelser på övernattningsplatsen. Sedan skulle övernattningen vara mellan torsdag och fredag. Det gick enligt planerna förutom att tisdagen fylldes med andra skolaktiviteter.

 

Måndagen gick mycket bra. Elias, Tina och Melissa åkte upp tidigt på morgonen till Strandskolan och träffade eleverna som skulle följa med och pratade bla. om hur man ska klä sig rätt och hur man undviker hypotermi och andra problem som kan uppstå ute på tur. Det gjorde väldigt bra ifrån sig och visade filmer och bilder från klassens egna äventyr och vintertur, samt klargjorde det sista med utrustning. Vad eleverna själva skulle ha med sig och vad vi i vår klass skulle fixa.

Onsdagen blev en fullspäckad dag där vi alla åkte upp till området vi skulle vistas i, Lövåsen, och förberedde det sista. Bland annat skulle vi gräva bivacker som eleverna skulle få titta på. Bivackgruppen, Micke, Kicki, Lasse och Alexx gjorde ett fenomenalt jobb med planering och grävning. Resten av klassen hjälpte till både med att gräva bivacker och ställa iordning militärtältet vi skulle ha på plats. Detta för att det alltid skulle finnas ett varmt krypin ifall någon skulle frysa alltför mycket och för att vi skulle kunna ha vattendunkar ståendes utan att de frös till is. Vi tog även en sväng upp till Grövelsjöns fjällstation för att hämta några vintersovsäckar. Väldans mycket packning oh prylar blev det som skulle fraktas upp, och för utom våra egna krafter fick vi även hjälp av Idrepolisen, Lennart, som kom med skotern och hjälpte oss med det tunga grejerna. Såsom ved, tält, grillar, osv. Stort tack. Det blev en lång dag och alla gjorde väldigt bra ifrån sig,

 

Sedan var det dags, torsdag morgon fyllde vi skolans minibussar och åkte återigen mot Idre, några av oss blev avsläppta vid Buskoviusskolan och Strandskolan för att åka med eleverna i den hyrda bussen upp till Lövåsen. Det gick snabbt och smidigt enligt planerna, och trots lite manfall på morgonkvisten så var humöret på topp både bland eleverna och i våran klass. Vi anlände vid Lövåsen och packade ur oss, skidor och pulkor var redan snyggt uppradade av de som kom först på plats och Cedrik, som var turledare höll ett kort välkomstmöte och berättade upplägget för de kommande två dagarna. Sedan skidade vi alla iväg upp mot lägerplatsen. Vi hade delat in några i klassen i par, och dessa par hade sedan 3 elever per person och bildade ett gemensamt tältlag på 6 personer och två ledare. Ledarna följde sedan med eleverna mellan de olika aktiviteterna under dagarna och fanns till hands om det behövdes hjälp med utrustning, värmas fötter, eller frågas om råd. Vad som än kunde tänkas.

Dag ett handlade till stor del om bivackbygge och eleverna skidade ett par kilometer längre upp på fjället för att titta på bivackerna som byggdes under onsdagen. Och sedan fick de själva prova att gräva nödbivacker. Det gick väldigt gesvint och när de var klara skidade tillbaka till lägerplatsen där det var middagsdags. Pyttipanna stod på menyn, och det var matgruppen som hade bestämt. Matgruppen beståendes av Oscar, Louise och Hanna som hade fixat fin sponsring både från Älvdalens Utbildningscentrum och från Ica i Idre. 

Tältlagen fick själva laga maten på stormkök och äta i grupperna. Efter middagen var det dags för lite kvällsaktiviteter beståendes av en runda på skidor där eleverna fick åka i pannlampans ljus mellan stationer där de fick diskutera vad de lärt sig hittills. Om bivacker, orientering, kläder osv. Sedan fick de en grillad chokladbanan innan det var läggdags. 

Fredagen var det väckning vid sju och frukost beståendes av mackor och varm choklad. 08.30 kom sedan Fjällräddningen och visade upp utrustning och pulka samt berättade lite om hur de jobbar, väldigt intressant. För att alla skulle bli varma lekte vi lite lekar och efter det var det dags att packa ihop all utrustning och ta ner tälten igen. Dagen gick bra och tidsschemat följdes, vi grillade korv till lunch och skidade sedan tillbaka ner till bussen som stod och väntade på att få köra eleverna tillbaka till Idre.
Vi sa Tack och På Återseende och tog sedan tag i resen av hoppackning av tält och prylar. Denna dag hade vi utbildningsledare Dennis till vår hjälp på skoter så det gick smidigt att få ner utrustning igen. Efter ytterligare en sväng upp till Grövelsjön för att återlämna sovsäckar var vi på väg tillbaka till Älvdalen igen. Där väntade några timmars materialvård i klätterrummet, alla hjälptes åt och med gemensamma krafter var vi klara ganska fort.

Slutet gott, allting gott. 

Det var en oerhört lärorik uppgift, och det var många veckors planering för att kunna ro hem projektet. Det var många känslor och tankar som passerade under tiden. 
Vi i klassen har alla jobbat hårt och stöttat varandra och haft många och långa möten, vissa mer givande än andra såklart.

Vi har fått väldigt bra hjälp från folk runtomkring oss också, stort tack till alla dem!

Idrepolisen har hjälpt oss väldigt mycket med planering och utrustning!

Ica i Idre var mycket hjälpsamma med mat åt alla som skulle med, de blev en del folk.
Stadium Outlet i Sälen var hjälpsamma med utrustning och liggunderlag som saknades, det var mycket värt!

Lärarna på Strandskolan hade stort tålamod med oss alla och våra oändliga frågor och mail!

Idre Buss och Taxi var mycket lätta att samarbeta med!

Tack till Er som hjälpte oss så väl.

Bilder kommer.........

 

Tack och Adjö / Linnea och Ellinor 

Kommentera inlägget här: