Äventyrsledarna

Vad finns granngårds?

Kategori: Allmänt

Älvdalen, en plats många förknippar som en ort man bara åker förbi påväg till Idre, ett ständigt kallt militärt övningsfält, Lars Kristerz och ett eget språk.
Men det finns mycket att göra för den som tar sig för, platser att utforska, löpning, klättring, cykling, fantastiska längdspår, skoteråkning mm.
Men det finns även ett stort utbud av aktiviteter och upplevelser i grannkommunerna, och just idag tog vi en liten tripp västerut och jag vet att minst en utbildningsledare nog har gråtit lite inombords för att han inte kunde hänga med.
 

Rörbäcksnäs är en liten by nära norska gränsen, väst om Sälen. Det finns ett litet värdshus, restaurang, närköp, mack, skola....ja, som vilken svensk småby somhelst.
Men för den som är lite cykelintresserad känner nog till att Rörbäcksnäs är omtalat för sin fantastiska stigcykling och "Sveriges kanske bästa singletrack!"
Så jag, sambo och LärarMange från ÄUC packade på cyklarna på bilen tidigt imorse för att kolla om det verkligen stämde.
 
Framme! Regnmolnen låg tunga över den lilla byn, men det höll fortfarande upp.
 
Humöret på topp!
 
Det är gratis att cykla i Rörbäcksnäs, men det är klart att man lägger ett bidrag så de kan fortsätta med underhåll och utveckling!
 
Menyn för dagen, den runda som ofta omnämts i tidskrifter är Kalugapasset, så den fick bli dagens mål!
 
När allt var klart så var det bara att hoppa på hojarna och dra iväg, Kalugapasset stog på menyn och vi satte av ut i skogen!
 
Snabba stigar redan från start!
 
I början går cyklingenblandat på stig, eljusspår och grusväg. Så det tar någon km innan stigcyklingen börjar på allvar, men när den väl gjorde det.....
Undertecknad har haft ett brett flin på läpparna hela dagen!
 
Varierande terräng, varierande underlag, varierande svårighet. Allt på samma slinga!
 
Skogsrejsing på hög nivå!
 

Det började satsas på crosscountrycykling i Rörbäcksnäs 2007 och arbetet har hållit igång sedan dess, allting görs ideellt och de som cyklar kan lämna en donation för att hjälpa till.
Ett ständigt arbete görs för att utveckla och underhålla lederna och i skrivande stund finns 79km uppskyltade leder.
Alla startar och återkommer på samma plats.
 
Bra skyltning gör det lätt att hitta!
 
Mange i full fart!
 
Kaluga bjöd på den cyklingen som var utlovad, en fin mix av snabba stigar blandat med tekniska partier med stenar och rötter. Vid alla surhål har dem spångat så man kan ta sig över.
Vi råkade dock göra en liten miss där Kalugapasset delade upp sig i två vägar, en lätt och en svår, vi hamnade såklart på den svåra men alla fixade det galant!
När vi kom tillbaka så orkade inte molnen att hålla emot längre och det började regna, vi bestämde oss att det fick räcka för idag då ingen av oss kände för att bli blöt och kall.
 
Cykeltvätt
 
När allt var packat så bar det av upp till Värdshuset där man kan ta sig en dusch och få på sig lite fräscha kläder. Det var inte bemannat när vi kom dit men man fick lägga ett valfritt bidrag i en liten bidragslåda!
 
Varm dusch och även bastu finns! Gött!
 
Innan det var dags att fara tillbaka hem så behövde vi ju såklart fylla på energidepåerna, vi tyckte att Longhorn verkade som ett bra alternativ och vi blev då inte besvikna!
 
Lokala råvaror såklart!
 
Vi är nu överrens om att vi måste tillbaka hit igen, men då över en helg så man hinnar testa samtliga leder, boende och mat finns samt att allting är inom promenadavstånd!
Rörbäcksnäs höll upp till det som var utlovat men har fortfarande överraskningar kvar att bjuda på, så på återseende!
 
Yours truly!
 
 
 
//Mogge