Äventyrsledarna

Forsvecka

Kategori: Allmänt

Under förra veckan har vi sysslat med strömmande vatten, närmare bestämt har vi utbildat oss till forsränningsguider. Platsen var Idre och utbildningen stod Nordäventyr för. Det har varit fullspäckade dagar från morgon till kväll. Det finns otroligt mycket att lära sig om strömmade vatten och jag tror att vi alla tittar på en fors med andra ögon nu än vi gjorde innan vi gick denna utbildning. Nu lastar vi på båtarna och kör.
 
 
En raft är en uppblåsbar gummiflotte speciellt utvecklad för färd på fors. Den består av flera flytsektioner vilket gör att om en skulle bli punkterad, tex av en vass sten, kommer raften fortfarande att flyta. I båten sitter guiden längst bak och styr medan besättningen sitter på sidorna och agerar "motor" genom att följa guidens kommandon. Rafts har olika storlekar och det kan vara allt ifrån 5 till 21 mans besättning. 
 
Kim skriker " HÅRT FRAMMÅT"
 
I forsen finns massor av olika vattenfenomen som beskrivs med olika begrepp. Man talar om valsar, eddis, boil line, pourover osv. En guide måste kunna känna igen dessa olika fenomen i forsen och lära sig undvika de som kan vara farliga. Det visade sig vara svårare än vi hade trott. Om man missbedömer dessa faror kan det hända att någon faller ur raften eller ännu värre, att raften välter. En kompetent guide kan läsa av sina gäster och ställa till med en sån "katastrof" avsiktligt om denne vill kittla nerverna på passagerarna utan att på riktigt äventyra någons säkerhet.
 
Två simmare i vattnet, det gäller att agera fort och riktigt
 
Dra i flytvästen, den håller
 
Vi spenderade många timmar i vattnet. Då tränade vi på att simma i fors, flippa raften, ta sig upp om man fallit ur osv. Vattnet var ganska kallt och trots tjocka våtdräkter var det rätt kyligt ibland. Strömmande vatten kyler nämligen otroligt mycket mer än stilla vatten.
 
Kim flippar raften
 
Kommunikation är mycket viktig i forsen. man är oftast uppdelade på två eller fler rafts på en tur så att man kan hjälpa varann om den andra raften hamnar i knipa. Forsande vatten låter, mycket. För att kommunicera med varann mellan båtarna använder man därför tecken guider emellan. Detta och mycket annat har vu fått lära oss under en rolig och lärorik vecka. Vi vill tacka instruktörerna Jonas, Maxim och Dennis på Nordäventyr för en grym utbildning. Vi ses i forsen!
 
nnis 
 
/ Kim
 
 
Kommentera inlägget här: