Äventyrsledarna

Rätt utrustning på tur - skillnad mellan misär och njutning

Kategori: Allmänt

Ut på tur aldrig sur. Men det är ju kanske inte så lätt att hålla humöret uppe om tältduken läcker in, skidorna är bakhala och kläderna är dyngsura. Rätt utrustning är a och o på fjället. Att veta hur man använder den är ännu viktigare. Har man bra rutiner och lite jävlar anamma med så kan nästan vilka förhållanden som helst bli rent njutbara på fjället.
 
 
Det kanske viktigaste för att hålla humöret uppe är att man sover gott om natten. Jag brukar använda två liggunderlag på vintern. Först ett i skum underst som issolerar från markkyla, tex ett Thermarest ridgerest. På det har jag ett uppblåsbart exped downmat som höjer upp mig en bit, ger god komfort och värmer riktigt bra. Detta liggunderlag har även dun i sig vilket gör det extra varmt. Jag har själv sovit med en gammal syntetsovsäck i vinter men har nu legat och skakat lite för många nätter och börjar luta åt att köpa en riktigt varm dunsovsäck, tex Inferno, den nya värstingsäcken från The north face. Men man får akta sig för att blöta ned en dunsäck, då den håller värmen sämre än syntet när det är blött.
 
 
När man är ute på tur är man konstant hungrig och måltiderna är alltid dagens höjdpunkter. Att äta god och varm mat tills man är mätt är ett måste för en njutbar tur. För att hålla nere vikten försöker man undvika att bära med sig vätska. Mat som fungerar bra är tex pulversoppor, ölkorv, magert viltkött, pasta och knäckebröd. Musli och blåbärssoppa är en klassiker till frukost och som energipåfyllning mellan måltiderna tar man med sig ungefär en ica-kasse med blandat nötter, russin och choklad. På vintern fungerar inte det vanliga triangia-köket med rödsprit något vidare. Kylan gör att bränslet brinner dåligt. Är det inte allt för kallt kan man oftast använda gas som bränsle. När det är riktigt kallt får man istället använda bensin. Det bästa är att ha ett flerbränslekök där man kan använda olika bränslen efter rådande förhållanden, tex Primus Omnifuel.
 
 
Att vara torr är att vara varm. Vi har skrivit en del om att klä sig rätt på fjället. Det som gäller är fukttransporterande plagg närmast kroppen och sedan skalplagg som andas ytterst. Själv är jag ett stort fan av ullunderställ. Merinoull är det överlägset bästa materialet som andas bra, luktar lite och värmer fantastiskt. Aclima gör grymma underställ som tex mitt woolnet shirt och woolnet long pants. Nättröjan kanske inte är det mest uppskattade bland tältkamrater men oj vad gott den värmer. Därefter kör vi ett mellanlager på överkroppen. En bra microfleese-tröja väger lite och värmer bra, jag kör en Haglöfs iso jacket. Ytterst kör jag en Arcteryx Alpha jacket i gore-tex proshell. En odödlig slitvarg. 
 
 
/ Kim
 
Kommentera inlägget här: