Äventyrsledarna

En livsviktig vecka!

Kategori: Allmänt

Under de senaste tre dagarna har vi i "nya klassen" haft en intensiv kurs i Första Hjälpen i Terräng. Kursen leddes av Fredrik och Thomas, två externa utbildningsledare från ambulanspersonalen respektive skidpatrullen. 
 
Tisdag
Tisdagen inleddes med en kort introduktion och sedan körde vi igång direkt med HLR; Hjärt- och Lungräddning. Efter detta gick vi igenom mängder av teori, vilket blev ganska tungt för stunden men visade sig vara otroligt viktigt och nödvändigt för vissa delar av kursen som kom lite senare. Under tiden som vi hade teorin så varvade vi detta med praktiska övningar inomhus. Vi tränade bland annat på att lägga varandra i framstupa sidoläge, stabilt sidoläge och se till att hålla fria luftvägar. Lite mer avancerade saker vi fick testa på var att använda oss utav olika sorters splintar och drag som man anväder vid olika typer av frakturer. På slutet av dagen blev vi indelade i grupper. Alla grupper fick i uppgift att hitta på ett troligt senarie där vi var ute på ett valfritt sorts äventyr och där vi ska "improvisera" en bår, en armsplint och en traktionssplint som vi skulle använda under torsdagens övningar. Dessa skulle vara gjorda utav sådana saker vi skulle haft med oss ut på en sådan tur. Efter en lång dag med mycket nytt kände alla att det var skönt att sluta för dagen även om vi tyckte det var både en spännande, intressant och framför allt en lärorik dag.
 
Här övar vi kläddrag på en person med trolig nack- eller ryggskada.
 
Onsdag
Onsdagen fortsatte i tisdagens mönster, med teori om bland annat frakturer på de undre extremiteterna (lår, underben samt fötter). Senare under dagen var det äntligen dags för lite praktiska övningar ute med riktiga sjukvårdsmatriell. Fredrik och Thomas såg till att det blev realistiska övningar och senarion. Vi turades om att vara markörer (spelar skadade), komma till platsen som första person och komma som understöd till förstemannen på plats. Vi märkte snabbt att detta var både svårt och krävande men samtidigt både roligt och  lärorikt!
 
Hur man spänner fast en misstänkt nack-/ryggskadad person på bår.
 
Det är så här man kollar så att den skadade sitter fast ordentligt. Eller...?
Torsdag
Under torsdagen hade vi teori om bland annat köldskador, psykiska reaktioner vid traumatiska händelser, olika sjukdomar med mera. Efter lunchen var det äntligen dags att testa våra hemmagjorda och "improviserade" sjukvårdsprylar. Dessa hade sina både för- och nackdelar. Alla de fyra grupperna klarade av att hitta sina egna lösningar och lyckades "rädda" den skadade personen under övningen. Efter det så utvärderade vi våra uppfinningar. Efter detta så hade vi ett antal sjukvårds-senarion med de riktiga sjukvårdsmateriellen igen. Alla hade märkt vid det här laget att det krävs mängdträning för att klara av sådana här pressade situationer.
 
Det är inte skönt att ha en lårbensfraktur, men tur att det finns duktiga och utbildade guider på plats!
 
 Hela klassen riktar ett stort tack till Fredrik och Thomas för tre otroligt härliga, jobbiga och underbart lärorika dagar! Vi riktigt nöjda, over and out!
 
/ Mvh Jocke och Oscar 
 
Kommentera inlägget här: