Äventyrsledarna

Ut på tur aldrig sur, i lavin aldrig fin!

Kategori: Allmänt

Under Onsdagen och Torsdagen v. 7 stack klassen iväg på topptursträning.
Onsdag
Vi lämnade Älvdalen vid kl. 05 på onsdags morgonen och körde mot Rendalssölen i Norge.
Resan gick väl men tog lite längre tid än planerat pga. vi var tvungna att köra sista biten med snökedjor. Vid ankomst packade vi pulkorna, fäste stighudarna på skidorna och började tagga. 
 
Ankom till Sandbu och pga. tidsbrist stack vi direkt iväg efter snabb ompackning mot Söre Sölen. Ellinor stannade kvar och förberedde det hon kunde själv i lägret, resultatet blev bl.a. en mycket bekväm latrin.
Ut på tur Aldrig sur!
 
Med våra topptursskidor och Stighudar började vi stigningen upp mot Sölen. Dock kom vi inte hela vägen uppför toppen denna dag, det var total "whiteout". Istället fick vi vända och träna på hur man tar sig ner säkert när man inte ser mer än en meter framför sig gällande bl.a. vägval och taktik i grupp.
När vi kommit tillbaka till lägret gav Magister D oss en Lavinövning där vi delades in i tre grupper och fick öva på att leda Lavinräddning, hantera tranceiver, sond och spade, samt övrig informations inhämtning och tecken man kan ha användning av vid händelse av lavin. Det var inte första gången vi gjorde en sån här övning men övning ger färdighet och vi måste verkligen kunna detta i våra framtida yrken. Samtliga skötte sig mycket bra!
 
Efter övningen  blev det kväll, detta innebar uppsättning av tält, matlagning, kamratvård, utvärdering och till slut sovdags.
 
Torsdag
På Torsdagsmorgonen tog TL gruppen tillsammans med Magister D pga. det fortsatta ofördelaktiga vädret beslutet att avvika från Sölen och testa lyckan vid Städjan, Idre.
Lägret packades ihop och vi for till Idre.
Vid städjan lämnade vi pulkorna och packade dagsturspackningen och stigningen uppför började. Vi turades om allihopa att med ledning av Magister, Tina och Micke att spåra uppför. Efter trädgränsen vart det återigen väldigt vitt och "whiteout" men till toppen kom vi iallfall. Där åt vi lunch och sen skidade vi ner och fick återigen fler tips och tricks hur vi skulle ta oss ner säkert.
 
Dennis gillade sista biten av åkningen, det var mycket fin snö.
 
Efter åkningen kom vi ner till bussarna och där packade vi in all utrustning och åkte tillbaka hem mot Älvdalen där vi avslutade veckan med Materielvård.
Sen förberedde vi oss inför kommande 7 praktikveckor. Vi ska alla till olika ställen och alla är mycket förväntansfulla.
Hoppas vi ses där ute.
 
// Elias
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: