Äventyrsledarna

Mini vintertur

Kategori: Allmänt

 

 I måndags drog vi ut på en kort tur för att testa material och hur det är att vara på tur vintertid. Magister D hade sagt att vi skulle hålla till runt Grövelsjön, så ingen blev väl egentligen förvånad över att vi inte var vid Grövelsjön, utan i Engerdal ett par mil in i Norge. 

 

Vi gick på turskidor (enkelt uttryckt längdskidor med stålkant). Klassen leddes av Alexx längs med en sjö därefter fick vi släpa skidorna upp för en en stenig bäckravin, till en övernattningsstuga där vi åt lunch. Efter lunch tog Louise och Melissa över orienteringen. De tog oss ut på en frusen sjö där vi fick vinden i ryggen. Vi behövde inte ta många staktag utan kunde glida med vinden i ryggen sista delen av turen.

  

Vid 15 tiden började solen gå ner och det var dags att hitta en lägerplats. Lasse och Dennis hittade en fin plats som var skyddad mot vind och låg på en platt yta. Middag intogs och snö smältes till dricksvatten dagen efter och för att ha i Nalgene flaskor och termosar under natten som extra värme källa under natten. Lars, Kicki och Micke hade denna tur fått för sig att testa dela på två sovsäckar, för att kunna nyttja värmen av varandra och spara på vikt i packningen. Natten blev för dessa tre herrar ohygglit varm. Micke valde under natten att ta bort sitt liggunder lag (en downmat 7) som han tyckte gjorde ett alldeles för bra jobb. Att dessa tre herrar inte fick mycket sömn krävs ingen större fantasi för att förstå men de var ändå glada att de testat. 

 
  Klockan 08:00 bröt vi upp från lägret, innan vi skulle återvända till Älvdalen skulle vi först göra en toppbestigning. Cedrik orienterade oss föredömligt under en magiskt vacker soluppgång till det som i folkmun kallas "Ljugarberget". Namnet kommer av att de lokala bönderna brukar gå upp berget för att dricka kaffe. 
 
 
Med skidorna på ryggsäckarna knallade vi upp till toppen där vi tog lunch och njöt av utsikten. Magister D som vill att vi skulle träna på att frysa sa åt oss att stanna på toppen i 90 minuter. Vädret var dock inte på Magister Ds sida, vädret håll några minus grader och lätt blåst. Med en bitter utbildningsledare knallade vi ner för berget tillbaks bussarna och återvände till Älvdalen. Vi vara alla glada över att fått en så vacker tur i Engerdal några av oss var dock tröttare än andra.    
 
 

Ha de fint!

Micke 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget här: