Äventyrsledarna

Fjällisarna + skoter = sant

Kategori: Allmänt

På Måndagen var vi i klassen ute och åkte skoter hela dagen! Men hela dagen bestod inte bara av lek och skoj. Vi skulle lära oss skoterguidning. 
 
Dagen bestod av att samlas på skolan för att sedan ta bussarna till Erik som har guidade turer med skoter här i Älvdalen. Väl där fick vi en genomgång av skotrarna, lite tips och trix på hur man ska vara som en guide och såklart, en liten snabb genomgång av på ett ungefär vart vi skulle åka och hur vi skulle ta oss dit. 
 
Efter ett litet tag med körning på led samt på väg (vilket måste ha varit en riktig syn då 16 skotrar på rad är rätt mycket) så fick en del i klassen prova på hur det är att sladda. Med det menar vi inte hur det är att sladda runt med skoter i snön/på is, utan hur det är att ha en sladd påkopplad bak på skotern för att sladda till lederna. 
När vi kom fram till vårt lunchställe, körde Erik fast en skoter med flit. Detta för att vi elever skulle lära oss att dra loss den på bästa sätt. Först ut var Hanna och Alexx. 
Efter många om och men, ryck och svett, trampande och dragande, satt skotern fortfarande fast och det var dags för nästa par att köra. 
 
Dennis och Oscar trampade och trampade och trampade, drog, trampade och lyfte. Till slut ville skotern som de ville och det gick att köra loss den ! Hipp hipp hurra ! 
Det var då lärar-Dennis tog fram frågan "Hur många av er har 1:a hjälpen med sig?"
Vilket svaret blev att bara hälften av klassen hade. Så alltså, den hälft som hade med sig, fick äta sin lunch vid elden i slogboden, medan resten fick sitta i skamvrån och äta sin lunch där. 
 
Efter lunch fortsatte hela ekipaget till ett ställe där det blev friåkning. Hur kul som helst ! Här trixades det, kördes det fast och lektes. Allt med förstånd och försiktighet såklart! 
Efter ett litet tag med sånt, blev det dags för övning. Hälften av klassen skulle "köra fast" skotrarna i olika scenarion. Mot träd, nere i diken, på sidan, i en svacka, ja lite var som. När det var klart skulle resterande av klassen komma och ta loss skotrarna. Alla lyckades! 

Sen blev det hemåk och alla var nöjda och trötta över dagen ! 
 
 
 
På Tisdagen hade vi lastning av skoter. Mycket lärorikt och bra att kunna. 
Till att börja med hade lärar-Dennis en säkerhetsgenomgång. Hur man som skoterguide bäst presenterar en skotertur för nybörjare. Mycket bra! Efter det blev vi uppdelade i grupper och fick köra på/köra av skotrar från släp. Med hjälp av snöhögar eller inte. Vi skulle spänna fast skotern på korrekt sätt och göra det så säkert som möjligt. 
 
 
Nu kommer klassen dra ut på topptur ons-tors sen blir det LIA (lärande i arbete) i 7 veckor ! Allt detta och mer kommer ni såklart kunna läsa om här på bloggen ! ;) 
 
// Tina och Alexx
Kommentera inlägget här: