Äventyrsledarna

Livet rullar på!

Kategori: Allmänt


Livet rullar på i Älvdalen. Nu har lugnet lagt sig och det är lugnare i
skolan. Den äldre klassen har haft presentationer av deras LIA-platser(lärande i arbete).Och vi har börjat planera våra LIA perioder(lärande i arbete). Alla har vi olika planer vart vi ska ta vägen, allt från bestiga Killimanjaro i Tanzania till hundspann i Lappland. Alla har vi olika mål med våra utbildning.

Det har kommit upp en liten menyrad högst upp med en flik "VILKA ÄR VI?" där håller vi på att få fram en presentation alla elever i klassen.

Ställ järna frågor till oss om ni undrar något om oss eller utbildnignen/skolan!


Allt gott Martin


 

Buskovius Memorial!

Kategori: Allmänt

En multisporttävling anordnad av "den äldre klassen" med Fjäll- & äventyrsledare på skolan, i vilken vi ställde upp med tre lag från vår klass. Tillsammans med lärare och gymnasieelever var det 17 lag totalt som deltog.
Under dagen fick vi springa, paddla kanot, lösa uppgifter, orientera och springa ännu mer! 
 
Lunchpaus.
 
 
Kanottransport.
 
 
Backklättring.
 
 
Vinnare! (Martin saknas dock på bilden)
 
 
Tack vare slit, svett och kämparglöd tog vi oss i mål. Det vinnande laget bestod utav Jacob, Martin och Amanda!
Vi visade skolan vad eleverna på YH Fjäll- & äventyrsledar-utbildningen går för! 
 
Bra jobbat alla arrangörer och funktionärer!
 
 
/ Jacob & Amanda
 

Dag 4- bivackbygge och sjukvårdsövning

Kategori: Allmänt

Klockan 05.30 ringde klockan. Det var dags för mig (Bamse) och Nicklas att väcka resten av gruppen, men innan dess gjorde vi såklart upp en mysig eld och sjöng lite godmorgonvisor för våra kära klasskamrater :-)
Sen var det dags att planera färdvägen!
 
 
 
 
 
 
Efter frukost var det dags för vidare vandring ner mot skogsområdena. På vägen stötte vi på lite hinder, men tack vare en grym kompetens och erfarenhet i klassen så tog vi oss förbi dessa hinder utan problem.
 
Turledare Nicklas korsar forsen utan några problem.
 
Efter övergången över forsen fortsatte traskandet vidare mot dagens slutmål. Eftersom det var min och Nicklas dag, så hade vi fått i uppgift att lära klassen hur man bygger en bivack på olika sätt. Så när vi väl hade hittat en bra plats så började planeringen av bygget och vi delade ut olika arbetsuppgifter. Några gick och samlade ved, några hämtade granris och några började bygga nattens bo.
 
Skogstrollet Martin har hittat en fin slana.
 
Efter några timmars hårt arbetande, samlande av material och byggande av bivacken så stod den äntligen klar, lagom till solnedgången.
 
Magister Dennis inspekterar bygget och ger oss godkänt!
 
 
Kvällskylan kommer och biter fast sig på allas kinder, men förberedda som vi är så tänds en eld. Några lagar mat, några förbereder sig för sovsäcken. När alla väl ligger i sovsäckarna och eldpostlistan är skriven, så börjar kvällens aktivitet. Den går ut på att alla ska berätta om den häftagste upplevelsen man varit med om. Riktigt intressant att höra allas upplevelser!
 
Det dröjer bara minuter till man hör första snarkningen. Alla är nöjda med dagen, slappnar av, och somnar...
 
 
 
 
 
 
 
 
Men det tar inte slut här inte. Therese har haft ont i magen hela dagen och knappt fått fram ett ord när hon har pratat. Men hon har lagt sig i tältet  med Dennis och det känns tryggt, för då har ju Dennis koll på henne. Jag har mitt eldpass mellan klockan 0200-0300 på natten. Klockan 02:45 hör jag att Therese börjar skrika och då kommer Dennis ut från tältet och beordrar alla att gå upp och att han misstänker en sprucken blindtarm på Therese efter att han har undersökt henne. Genast är alla uppe ur sovsäckarna, några börjar bygga en bår, några rekar bästa vägen ut till ambulansen, och några tar hand om Therese. Efter att vi har ringt ambulansen så går allt smidigt. Båren byggs, och snart är vi redo att bära ner Therese till ambulansen. På vägen ner till vägen ser vi att ambulansen kommer, och jag tror att vi alla kände en lättnads suck, för snart skulle hon få proffessionell hjälp. Vi kommer fram till ambulansen, och sjukvårdarna får snabbt in henne i ambulansen. Amanda följer med i ambulansen och dom åker iväg. Strax efter att ambulansen kört iväg så säger Dennis: Övningen avbryts. Till ALLAS stora förvåning var detta alltså en övning! Lättade blir  vi alla när vi ser att ambulansen kommer tillbaka, och Therese är fullt frisk. Det är nog med blandade känslor som vi går tillbaka till lägret...
Samtidigt som Nicklas och Kim springer iväg för att hämta bilarna så går vi andra och packar ihop vår utrustning, river lägret och snart sitter vi i bilarna på väg tillbaka till Älvdalen. Turen avslutas på ett värdigt sätt med en hotellfrukost på Hotell Älvdalen.
 
En väldigt intressant och lärorik tur, och minnesvärd!
 
Bamse :-D