Äventyrsledarna

LIA i Orsa Grönklitt

Kategori: Allmänt

Jag har spenderat min första vecka av två i skidskolan på Orsa Grönklitt och tänkte dela med mig lite av mina upplevelser till er!
Varför jag valde just Grönklitt var lite av en nödlösning då jag hade problem med att få svar från andra eventuella praktikplatser samtidigt som tiden rann iväg.
Som ni kanske har läst tidigare så gjorde ju merparten av klassen SLAO Skidinstruktör steg 1 i Orsa så där fick jag kontakt med skidskolan, dessutom har jag åkt en del där sen tidigare så jag hade bra koll på anläggningen och dess nerfarter.
 
Så jag hörde av mig till Grönklitts skidskola efter SLAO kursen och det var inga problem att fylla ut de veckor som jag saknade. Dessutom handlade det om v 8 och 9, riktig högsäsong alltså! Så det blev mer eller mindre rakt in i elden (eller pisten) på en gång!
 
Jag har gått som andrelärare och hjälpt till att avlasta ordinarie skidlärare när de har haft stora grupper, haft lite lekar under lektionerna med de mindre barnen, hjälpt de som behöver lite extra stöd och hjälpt till med allehanda runtomkringuppgifter under lektionerna.
 
Och visst är det ett högtempoyrke med snabba svängar och man måste vara beredd på det mesta, vilket jag tycker är helt fantastiskt!
Det enda jobbiga egentligen är att jag verkligen är urusel på att lära mig namn och att jag såhär efter en vecka känner att jag skulle ha lagt ett par extra veckor här då lärarna är grymma och barnen är fantastiska!
Dessutom är det en anläggning helt i min smak, backarna är snälla och passar de flesta och det är inte på så många andra anläggningar som man kan titta på leoparder och tigrar samtidigt som man åker skidor!
 
Tidig morgon utefter kanonvägen, påväg till "jobbet"
 
Är du i Orsa och ser denna så hojta och vinka, det kan vara jag =)
 
Svårt att inte trivas på en plats som denna!
 
Yours truly!
 
//Mogge

En vecka i Åre

Kategori: Allmänt, Skidor

Nu sitter jag på nattåget påväg bort från Åre efter att ha spenderat en vecka med Rödkullens skidpatrull.
Under veckan har jag följt med min handledare Jonas och sett hur livet som skidpatrullör ser ut.Jonas var en av instruktörerna under patrullutbildningen så det kändes som ett bra val av handledare.
Eftersom han också är intruktör på Åres lavincenter fick jag chans att vara med under ett event som heter Safe point.Där fick jag hjälpa till och instruera lite lavinsök ,lyssna på föreläsning om laviner och prata en hel del med gästerna.
Under dom andra 6 dagarna var jag med patrullen och fick inblick i deras vardagliga jobb med alltifrån hur man byter hjul på liften till hur man tar hand om armar som inte riktigt ser ut som sig bör.
Jag fick olja ner mig i verkstaden och åka riktigt mycket skoter ,slå bort rätt mycket is och även hinna med ett par koppar kaffe.
 
Det jag imponerades mest av var hur bra stämning dom verkade ha mellan sig och hur alla verkade riktigt nöjda med sitt jobb.Så jag står fast vid att detta verkar vara ett riktigt drömjobb.
Nu hoppas jag på att resten av praktiken understryker detta.
Jag avslutade min praktik idag med att få spränga lite snö.Vilket var riktigt kul ,man blir lite som ett barn när det smäller=)
Nu åker jag vidare mot Björkliden för fyra veckor med deras patrull.Hoppas på bra väder och att jag får lika kul som jag haft i Åre.
 
Ha det bäst
 
Elin

Praktiken har börjat!

Kategori: Allmänt

Nu är vi ute på praktik och jag har min första del av praktiken på STF Storulvåns fjällstation. Jag har varit här i snart fem dagar och trivs bra. Storulvån bjuder på allt från fina dags turer på tur skidor till häftiga toppturer eller vecko långa turer.
 
Än så länge har jag fått hjälpa till med sportlovsaktiviterna för barn. Denna vecka har det har det inte varit så många barn. Men vi har haft kul. Allt från pulkaåkning till skattjakt med transcievers.
 
På fritiden gör man vad man vill. Jag har hunnit med några korta turer på lunchrasten (som är tre timmar).
 
Nu ska jag iväg och lyssna på ett föredag om packning och fjällvätt.
 
God tur /Maritn