Äventyrsledarna

Stockholm, Schweiz och Idre - En perfekt blandning!

Kategori: Allmänt

Jag har skräddarsytt upplevelseresor, åkt skidor i alperna och nu ska jag köra skoterturer i Idre.
Här kommer min, Melissas, berättelse om hur de senaste veckorna sett ut. 
 
För ett par veckor sedan reste jag ner till Stockholm för att ha LIA på företaget Ski Unlimited. Ski Unlimited är ett företag som skräddarsyr upplevelse/äventyrsbaserade grupp och konferensresor. På detta företag fick jag möjligheten att vara och lära mig massvis. Reseproduktion var något som föll sig naturligt för mig och jag fick möjligheten att sätta tänderna i ett flertal spännande projekt. Jag fick fixa och trixa på företagets hemsida och blogg, göra en säljpresentation som blev kanon, följa med på kundmöten, guideöverlämning osv. Gänget på Ski är ett riktigt trevligt team, proffsiga och kunniga. Tack vara dem och kunskapen jag sög åt mig, är jag nu ännu ett snäpp vassare! ;)
Efter en lärorik tid på Ski Unlimited väntade jobb på Vildmarksmässa. Jag, Tina, Johanna, Lund och Jocke möttes i Stockholm för att tillsammans med några härliga gymnasieelever, Timbersportare och lärare, marknadsföra skolan och utbildningarna som erbjuds. Vi hade riktigt kul tillsammans och fick chansen att inspirera andra som ännu inte riktigt vågat följa sitt hjärta, inte visste hur eller att man kunde livnära sig på sin passion, den UNDERBARA naturen! Lördagen bjöd även på middag, show och mingel för alla utställare på mässan. Riktigt skoj att träffa nya likasinnade människor att knyta band med över god mat och dricka.
 
 
Väskan packades om och jag begav mig iväg på nästa resa. Schweiz och Lenzerheide tog mig med storm, måste säga att jag blev väldigt positivt överraskad av landet och den lilla alpbyn. Det var dags att jobba som guide för det norska företaget alpene.no. Alpene är ett företag som specialiserat sig på att skräddarsy konferens och skidresor till skidorter över hela världen. Som Norges enda specialiserade arrangör av affärsturer till Alperna, har de en kunskap kring detta som är unik. Att jag fick möjligheten att följa med på en av deras turer, jobba lära och ha kul tillsammans med dem, är jag otroligt tacksam för. Kan inte annat än att rekommendera företaget till 110%.
 
 
Vi landade i ett varmt och härligt Zürich som hade en temperatur på runt 15 grader. Resan upp i bergen tog sin början med tåg sedan buss. Vi passerade sjöar, vingårdar och små bergsbyar.
 
 
Slingrande smala serpentinvägar, snöklädda bergstoppar och sjunkande temperatur antydde att vi snart var framme. Vi passerade backen där damernas Super-G ägt rum bara dagen innan och några minuter senare var vi framme vid hotell Kurhaus där vi skulle bo. Vi hade nu 4 dagar på oss att studera byn och backarna innan gruppen på 86st norskar skulle komma. Dagarna fylldes av underbara åk i solsken, kalla öl och afterski, middagar med lokala rätter och vin. En guide ska ju veta vad som ska rekommenderas ;)
 
 Hotell Kurhaus där vi bodde, byns coolaste hotell!

Gruppen som kom ner var ett glatt gäng, vi hade riktigt kul tillsammans och några av dem stod på skidor för första gången tillsammans med mig. Det var såååå otroligt roligt att se glädjen i deras ögon när de satte sin första sväng, när de började slappna av lite mer och faktiskt förstod att de åkte skidor i alperna. Kan ha varit den bästa dagen på hela turen även för mig. Att se glädjen i deras ögon, att ha fått varit en del av den lyckan, det är guld värt. 

 Man kan lugnt säga att vi hade tur med vädret
 
 
Ovan en film jag klippt ihop, både mina egna klipp och från vänner. Enjoy!
 
Jag och mitt äpple på toppen av Rothorn. 2865 m.ö.h
 

Nu är jag tillbaka i Sverige igen, otroligt glad, nöjd och tacksam efter en intensiv, lärorik och kanonkul tid! Vilka härliga människor jag lärt känna under min praktik. Och än än den inte över! Om några dagar beger jag mig iväg igen, då ska jag dra upp till Idre för att jobba som skoterguide på Skoteräventyr. Japp, det ska va gott att leva! :)

//Melissa

Strapatser i Funäsfjällen

Kategori: Allmänt

Hepp!
Jag har spenderat närmare tre veckor i Funäsdalen.
Företaget jag har praktiserat på heter Strapaster AB och drivs av Jon Wagenius. Han har en bakgrund inom turismen och efter en liknande utbildning som våran startade han 1998 sitt företag, som han och hans fru driver än idag. Företaget har ett veckoschema med olika aktiviteter varje dag i ett samarbete med Sportmaffian som jag också praktiserade hos samtidigt. Tyvärr hade jag stora problem med ryggen som gjorde att jag inte kunde ge fullt ut i jobbet och var tvungen att ta ledigt ett par dagar också.
 
Rollen som praktikant är INTE något jag trivs i, dels blir man presenterad som praktikant och därmed känns det som man förlorar sin trovärdighet som guide och med så lite ansvar som jag fick i företaget så känns man mer som en gäst...Men negativ kan man ju inte vara hela tiden, jag fick en lokalkunskap om ett nytt område och en inblick i väldigt många olika aktiviteter och även i livet som kock, något jag inte hade väntat mig av denna praktiken. När jag sökte till företaget så visste jag nämligen inte att dom även ägde ett stort konferanscenter med boende och mat, där dom även serverade middagar vissa dagar.
 
(på ledig tid så kollade vi väderförhållandet på 1100 möh ca 25m/s funkar bra om man har en snabb utväg med skotern men inget man vill stanna i länge)
(fäbodåket, ett åk som var med i tre toppar skotertolkning, här på en ledig dag med randoutrustningen)
 
 
Vi hade toppturer,isklättring,skotersafari,turskidåkning,skiduthyrning,
skotertolkning/offpiståkning(självklar favorit)
Alla aktiviteter har jag prövat innan men det mest lärorika var ändå att stå i Sportmaffians skidverkstad och reparera och lära sig om skidors uppbyggnad och material. Jag har jobbat i verkstad innan men inte såhär seriöst! Sportmaffian tog bättre hand om sina Hello kitty skidor än vad vi gjorde med våra avancerade på en av Sveriges största skiduthyrningar.
 
Som med alla guidejobb så var såklart lediga dagarna dom bästa för utöver alla km med pister och längdspår så har även Funäsfjällen oändligt många skoterleder/turleder på fjället och dessutom över 60 toppar över
1000 möh, perfekt för topptursentusiaster. Tyvärr var vädret inget vidare dessa veckor men med varje väder så finns det någonstans för någon aktivitet som passar det är därför det är grymt att vara i Skandinaviens största skidområde!
//Cedrik (Världens bästa pojkvän)

Lite överallt - precis som det ska vara

Kategori: Allmänt

Halloj där ute! 
Mina dagar på praktiken har spenderats lite här och där. Just nu befinner jag mig hemma hos familjen i Mora för att ladda om och snart fara vidare. Next stop: Idre.

Första 2,5 veckorna av LIA:n spenderades i Sälen på Fjälläventyr där det blev mycket hundspann, hundskötsel, arbete på Storfjällsgraven och bokning/administration. Välkomnades med strålande sol första dagarna men sen gick vädret över till att bli mer och mer "white-out". Fast .. varför tänka negativt när det finns så mycket annat kul man kan göra?
 
Den största utmaningen var att lära sig alla 65 hundars namn och egenskaper. Viktigt att inte placera fel hund på fel ställe osv men övning ger alltid färdighet!
Onsdagen vecka 10 fick bli min sista dag då jag var tvungen att ta mig till Älvdalen snabbt för att åka med skolan till Vildmarksmässan på torsdagmorgon. Kicki (Kristian) kom och hämtade mig, så det fungerade superbra eftersom han redan befann sig i Älvdalen just då. Snabba ryck! 

Stod det inte på förrän man var framme i Älvsjö på torsdag eftermiddag då det var dags att bygga monter och göra sig hemmastadd på hotellet. Vildmarksmässan pågick från fredag-söndag och det var fruktansvärt kul att nätverka med andra inom branschen samtidigt som man mötte många som var intresserade av utbildningen och ville ansöka. Träffade några gamla kollegor men knöt även mycket nya kontakter. Från vår utbildning var det vår ledare Magister D som var på plats tillsammans med oss YH-elever: Kicki, Jocke, Johanna, Melissa och jag själv. 
Gymnasieeleverna hade sin monter tillsammans med oss och mitt emot kördes det ett flertal Timbersport-shower. Missade ni dom i år så hoppas jag ni kommer till mässan nästa år och kikar för det är riktigt spännande! Jag och Johanna deltog i en tävling (dubble buck) mot en av de tävlande eleverna tillsammans med en kille ur publiken och vann faktiskt! Respekt på den! 

Efter mässan stannade jag kvar i Stockholm för att spendera en vecka på Girlie Camps kontor. En vecka (5 dagar..) går väldigt snabbt men jag är glad att jag fick möjligheten att möta chefen redan nu då jag ska spendera en längre tid där under nästa LIA-period i sommar. Supertaggad! Hann med en del under dessa dagar och mycket var under eget ansvar, vilket jag också gillar. 

Fick mig en ny skateboard också! Yey!

Hemresan mot Mora igår var både rolig och mindre rolig. Jag gillar Stockholm men jag gillar också att vara "på väg". Man vill stanna samtidigt som man vill göra så mycket annat, möta nya utmaningar, göra så mycket som möjligt hela tiden. Men, jag kommer snart tillbaka. Lita på det.

Idag är det Idre som står på schemat. Mina sista tre veckor ska spenderas på en hästranch som ligger alldeles intill Idre Fjäll, med slogan "Ski in - ride out". Det kommer bli riktigt roligt, garanterat. 

Ut och njut i solen nu och glöm inte: ha kul, livet är för kort för att göra något annat.
// Tina