Äventyrsledarna

Ute på hal is

Kategori: Allmänt, Filmer

Idag har vi tagit oss till Evertsbergssjön och snörat på långfärdsskridskorna. Vi körde en liten kortare tur med lite skridskoteknik och issäkerhet. Knappt någon i klassen hade åkt långfärdsskridskor tidigare men alla antog utmaningen och klarade det med bravur, knappt några vurpor alls.
 
 
Vi ägnade som sagt förmiddagen åt att förbättra tekniken och bara glida fram i egen takt över olika typer av isar, riktigt roligt och mysigt. Efter en stund åkte vi tillbaka till bilarna och lunchade och förberedde oss mentalt på vad som komma skulle, vi skulle nämligen alla få prova på att bada isvak. Vissa var mer taggade än andra...
Vi hoppade in i bussarna och förflyttade oss till Oxbergssjön där isen var betydligt tunnare och lite mer instabil, man kunde höra hur det knakade under skridskorna på vissa ställen, ganska läskigt och pulsen ökade. Sedan var det dags för det obligatoriska doppet, alla skulle åka i vattnet med full utrustning för att sedan dra sig upp med hjälp av isdubbar. Alla fixade detta och som belöning fick vi sätta oss i varma bilar och åka tillbaka till skolan.
Fantastiskt fint när solen gick upp!
 
Jocke kör så det ryker!
 

 
Nästa vecka väntar längre turer på isen och förmodligen fler dopp!
 
// Lasse & Dennis
 

Mini vintertur

Kategori: Allmänt

 

 I måndags drog vi ut på en kort tur för att testa material och hur det är att vara på tur vintertid. Magister D hade sagt att vi skulle hålla till runt Grövelsjön, så ingen blev väl egentligen förvånad över att vi inte var vid Grövelsjön, utan i Engerdal ett par mil in i Norge. 

 

Vi gick på turskidor (enkelt uttryckt längdskidor med stålkant). Klassen leddes av Alexx längs med en sjö därefter fick vi släpa skidorna upp för en en stenig bäckravin, till en övernattningsstuga där vi åt lunch. Efter lunch tog Louise och Melissa över orienteringen. De tog oss ut på en frusen sjö där vi fick vinden i ryggen. Vi behövde inte ta många staktag utan kunde glida med vinden i ryggen sista delen av turen.

  

Vid 15 tiden började solen gå ner och det var dags att hitta en lägerplats. Lasse och Dennis hittade en fin plats som var skyddad mot vind och låg på en platt yta. Middag intogs och snö smältes till dricksvatten dagen efter och för att ha i Nalgene flaskor och termosar under natten som extra värme källa under natten. Lars, Kicki och Micke hade denna tur fått för sig att testa dela på två sovsäckar, för att kunna nyttja värmen av varandra och spara på vikt i packningen. Natten blev för dessa tre herrar ohygglit varm. Micke valde under natten att ta bort sitt liggunder lag (en downmat 7) som han tyckte gjorde ett alldeles för bra jobb. Att dessa tre herrar inte fick mycket sömn krävs ingen större fantasi för att förstå men de var ändå glada att de testat. 

 
  Klockan 08:00 bröt vi upp från lägret, innan vi skulle återvända till Älvdalen skulle vi först göra en toppbestigning. Cedrik orienterade oss föredömligt under en magiskt vacker soluppgång till det som i folkmun kallas "Ljugarberget". Namnet kommer av att de lokala bönderna brukar gå upp berget för att dricka kaffe. 
 
 
Med skidorna på ryggsäckarna knallade vi upp till toppen där vi tog lunch och njöt av utsikten. Magister D som vill att vi skulle träna på att frysa sa åt oss att stanna på toppen i 90 minuter. Vädret var dock inte på Magister Ds sida, vädret håll några minus grader och lätt blåst. Med en bitter utbildningsledare knallade vi ner för berget tillbaks bussarna och återvände till Älvdalen. Vi vara alla glada över att fått en så vacker tur i Engerdal några av oss var dock tröttare än andra.    
 
 

Ha de fint!

Micke 

 

 

 

 

 

 

 

 

På längden!

Kategori: Filmer, Skidor

Halloj alla läsare!!
 
Idag har vi invigt vintersäsongen med en heldag i längdspåret på Orsa Grönklitt.
Dagen är en av många som vi kommer att ha i spåret och på skidor. Dag 1 var en prova-på-dag så att alla får känna på längdåkningen och bli lite varma i kläderna i det kalla vädret.
Vi hade teknikövningar med allt från hur man tar sig fram på flacken till fiskbenstekniken i uppförsbackarna.
Som ni vet så har vi tidigare i veckan vallat skidorna och om man inte är van så kan man få valla om dem på plats, detta fick vissa av oss erfara.
 
Här står vi uppradade för teknikgenomgång av Dennis F.
 
Att njuta av åkningen är det viktigaste så ett par varv i spåret blev det också.
 
Vi bjuder även på en liten snutt av mästerskidåkaren Jocke!
 
 
Nu väntar vi på att snön ska komma på riktigt.
Vi syns i spåret!!
// Hanna och Kristian "Kicki"